Hoe kunnen gemeenten en bewoners samenwerken? 3 platformen uitgelicht

Hoe kunnen gemeenten en bewoners samenwerken? 3 platformen uitgelicht

12 april 2016 0 By dsckok

In de huidige netwerksamenleving zijn veel gemeenten op zoek naar manieren om meer samen te werken met hun omgeving. Hoe betrekken we bewoners bij het beleid? Hoe zorgen we ervoor dat ze meer bij de gemeente betrokken zijn? Vandaag de dag zijn er bijzonder interessante startups die het meeste werk al voor je gedaan hebben. En ze leveren een kant-en-klaar product waar je direct mee aan de slag kunt.

 

Vroeger bouwden gemeenten zelf voor veel geld platformen om samenwerking te realiseren. Waarbij alles uiteraard moest passen binnen de eigen ict-infrastructuur. Nu kunnen de startups bij wijze van spreken zorgen voor plug-and-play. Maar de mensen met wie je uiteindelijk wilt samenwerken moeten dan uiteraard nog wel bereikt worden! Recentelijk sprak ik met 3 platformen die volgens mij heel interessant zijn om de samenwerking, waar velen naar op zoek zijn, te stimuleren.

 

1. Argu

Vergeet referenda, petities, burgerinitiatieven en -activiteiten. Argu is een discussie-omgeving waar ideeën worden gedeeld en besproken, zodat er betere beslissingen worden genomen. Zo zie je binnen één pagina wat het probleem is, welke oplossing er voor het probleem is, welke argumenten daarbij horen en hoeveel draagvlak er voor die oplossing is.

 

Een mooie toevoeging is dat politieke partijen ook hun standpunt kunnen opschrijven. Hierdoor kunnen deelnemers meteen zien welke partij voor of tegen is en waarom. Op deze manier kan over de onderwerpen die op de agenda staan – in tegenstelling tot de in het begin genoemde instrumenten – een veel bredere discussie ontstaan dan alleen voor of tegen. (Denk hierbij ook aan de spreekwoordelijke 150 handtekeningen die verder niks zeggen over waarom iemand voor of tegen is.)

 

Toegang tot alle open raadsinformatie
In de loop van dit jaar wordt het voor burgers en ambtenaren ook mogelijk om via Argu volledige toegang te krijgen tot alle open raadsinformatie. Zo kun je een thema als ‘duurzaamheid’ volgen. Je krijgt meldingen wanneer de gemeenteraad vergadert over dat thema, welke moties op tafel liggen en wat de argumenten voor en tegen die moties zijn.

 

argu

 

Verschillende gemeenten experimenteren inmiddels met Argu. Zo zijn er fora voor Heerenveen, Lelystad, Houten, Schiedam, Hollands Kroon en binnenkort begint ook Dordrecht. Vooral de gemeente Houten is erg actief.

 

Argu faciliteert de inhoudelijke dialoog tussen inwoners en het bestuur van de gemeente Houten – gemeente Houten

 

Kijkend naar deze fora zie je wel dat vooral de gemeenten erg actief zijn met het posten van stellingen. Ook is er niet bij elke discussie veel interactie. Het zendgedrag zien we dus ook op Argu weer terugkomen. De vraag is op welke manier bewoners getriggerd kunnen worden om zélf vragen te stellen. Over (nieuw) beleid, over wat er anders kan in de stad, of gewoon over hun ervaringen in de stad. Ik denk dat gemeenten daarom erg moeten opletten dat Argu, na alle socialmediakanalen, niet gewoon wéér een passief zendkanaal van de gemeente wordt.

 

Argu als aanvulling op andere activiteiten

Ik wil graag benadrukken dat Argu niet in de plaats moet komen van de andere mogelijkheden, zoals (lokale) referenda en burgeractiviteiten, om bewoners te betrekken. Ik denk dat Argu juist een zeer waardevol platform kan zijn in aanvulling op deze andere manieren.

 

2. Collaborne

Het tweede platform is geen discussieplatform, maar echt een samenwerkingsplatform. Collaborne gaat uit van projecten die je op een innovatieve manier met teams gaat oplossen. In deze kleine teams  kunnen medewerkers, raadsleden, bewoners, ondernemers en instellingen zitten.

 

Blog post_overall piucture (1)

 

Ga je met Argu dus kijken wie voor en tegen een stelling is, in Collaborne werk je met teams aan concrete oplossingen voor problemen. En dat doe je in 4 fasen:

 

  1. Sensing – met elkaar ontdekken wat nu precies de vraag is, op rationele -en intuïtieve manier.
  2. Visioning – een innovatieve oplossing bedenken door groot te denken.
  3. Prototyping – snel leren door vroegtijdig oplossingen met gebruikers te testen.
  4. Scaling – de oplossing voorbereiden op een succesvolle, grootschalige uitvoering.

Missies uitvoeren om je doel te bereiken

Binnen deze 4 fasen heb je verschillende doelen die je moet bereiken. In het geheel is gamificationeen belangrijk onderdeel. Niet voor niets klik je bij het beëindigen van een fase op de knop ‘mission completed?’. Met elkaar voer je missies uit om je doel te bereiken. Alles ondersteund door simpele, korte filmpjes over wat de fase inhoudt en wat er van je verwacht wordt. Wil je dus écht samenwerken met je omgeving, dan is dit platform een prachtige omgeving om dat te doen!

 

Collaborne wordt nu nog vooral neergezet als innovatietool, terwijl ik voor gemeenten juist mogelijkheden zie om met verschillende partijen samen te werken. Het is zich wel aan het ontwikkelen richting die samenwerkingstool. Ook hier speelt alleen de vraag: hoe krijg je bewoners zover om mee te doen? Zeker omdat het een nieuwe tool is.

Hoe bereiken gemeenten unusual suspects?

Ik denk dat je bewoners en instellingen kunt interesseren om met elkaar problemen aan te pakken. Het daadwerkelijk aanmelden en mee gaan doen is wat lastiger. En wie gaan zich dan aanmelden en meedoen? Zijn dat ‘de usual suspects‘? Weten gemeenten wel hoe ze de ‘unusual suspects‘ kunnen bereiken?

 

Het proces binnen Collaborne is daarnaast vrij strak. Je moet binnen de verschillende fasen veel opdrachten voltooien om naar de volgende fase te gaan. De vraag is of bewoners, maar ook raadsleden of ambtenaren, de rust kunnen nemen om al die fasen te doorlopen. Een fase afraffelen leidt zeker tot een minder goed eindproduct. En dus misschien aan het eind toch weer tot frustratie bij de deelnemers.

 

3. Nine Connections

Het laatste spannende platform is Nine Connections. Niet zozeer een samenwerkingsplatform, maar wel een platform waarmee content van derden of je eigen gemeente gedeeld kan worden. Dit gebeurt door het slim gebruikmaken van social media, dankzij een algoritme, curatie en een makkelijke app.

 

Nine Connections heeft een algoritme ontwikkeld, gebaseerd op de interacties met de content. Hiermee kunnen ze voor uitgevers bepalen welke nieuwsartikelen het beste gedeeld kunnen worden, op welk sociaal platform en op welk moment. Dit is erg handig voor nieuwsuitgevers, maar ook gemeenten. Zij produceren vaak meer content dan ze op social media kunnen plaatsen. De resultaten laten zien dat uitgevers met een slimmere selectie tijd besparen, en meer engagement en bereik behalen.

 

nine

 

De gemeente onder de aandacht brengen

Daarnaast kan Nine Connections ook interessant zijn, doordat je berichten kunt verzamelen die specifiek voor jou en je netwerk interessant zijn. Bijvoorbeeld interessante berichten uit en over de gemeente. Hiermee wordt het eenvoudiger (en sneller) om de juiste content tot je te krijgen en deze ook te delen. En zo breng je de gemeente onder de aandacht.

 

Nu steeds meer sociale netwerken algoritmes en aangepaste tijdslijnen krijgen, is de kans groot dat gemeenten steeds minder bereik krijgen. Maar door het inzetten van collega’s en het delen van interessante en specifieke content, kun je toch het online bereik vergroten. Maar daar heb je wel engaging content voor nodig!

 

Van zenden naar ontvangen

Van de drie beschreven platformen is Nine Connections in mijn ogen op dit moment nog wat ver van het gemeentelijk bed. Het biedt zeker kansen als het gaat om het aanbieden van de juiste content op het juiste moment, maar veel gemeenten zijn nog (steeds) bezig om webcare goed onder de knie te krijgen. Hoewel ook het zenden van gemeenten in zichtbaarheid belangrijk is, zou ik de nadruk toch meer willen leggen bij het ontvangen van berichten.

 

Steeds meer afdelingen willen berichten zenden aan hun bewoners. Gemeenten maken daarvoor gebruik van meerdere kanalen, met vaak maar weinig volgers. Of gemeenten gebruiken één centraal kanaal met meer volgers. Op dit centrale kanaal moet een keuze gemaakt worden welke berichten worden geplaatst. Nine Connections kan helpen duidelijkere en meer doordachte keuzes hierin te maken.

 

Zijn de platformen té next level?

Onlangs is er een bijeenkomst geweest voor gemeenten over ‘Next Level-communiceren’. Gemeenten denken daarbij vooral na over de inzet van WhatsApp en Instagram. De hier genoemde drie platformen zijn om die reden voor de meeste gemeenten waarschijnlijk nog té next level. Maar ze verdienen wel aandacht.

 

Op een goede manier kunnen de drie platformen de bewoners dichter bij de gemeente brengen. Argu door ze mee te laten praten met ideeën, of door ze zelf ideeën te laten genereren. Collaborne door ze te betrekken bij concrete plannen die uitgevoerd moeten worden. En Nine Connections door ze beter te bedienen in de berichtgeving over de gemeente.

 

Ik ben erg benieuwd voor welk platform jij zou kiezen als je er één mocht gaan gebruiken binnen je gemeente!